Followers

Saturday, October 18, 2014

One Community WorldWide Benar atau tidak Part 1

Salam kepada semua pembaca.

One Community WorldWide. Atau singkatan OCW, satu bencana yang bakal aku hadapi dan kenangan pahit .

Pada suatu hari, aku solat berjemaah kat Masjid aku  ni.
Ternampak satu budak sekolah, junior aku kt sekolah menengah.
Dia tegur aku , tanya khabar , kerja ke tak..
Kebetulan baru habis praktikal ..

Selepas solat berjemaah Isyak di masjid aku.
Dia mintak no telepon aku, nak roger2 lepak.
Lepas beberapa hari dia ajak lepak. Aku cakap aku busy .. Aku ada hal masa tu.

Nak di jadikan cerita, satu hari, aku ni nak bank in duit.
Tapi kereta aku rosak masuk bengkel. Mintak tolong member lain , semua busy.
Teringat Budak ni, nama dia Arif.
Aku mintak tolong dia , nak bank in duit.
Sambil tu ajak lepak. Dia kata okay. Dan suruh aku siap awal.
Aku pun pelik, tapi layan je la... Sebab member lama x jumpa.. Main bola sepak sekali dulu.

Tetiba je, dia cakap nak ambik orang , betul depan surau dekat rumah aku.
Aku lagi pelik. Dia cakap nak belanja aku spa dengan member dia.
Dia pon cakap member dia ni mewah , ada spa sendiri, kt hartamas.

Counter Hadapan OCW di Menara Weld

Aku bajet2 spa massage tu..
Lama badan lenguh2 ni, sengal2 badan.
Tuk tuk tuk pegi KL.
Kt Menara Weld . First time aku datang sini.
Aku dan ada lagi 3 orang termasuk si Arif tu masuk
Aku tak kenal dak lain .Dia ada la sembang2 dalam kereta tu ,
borak mersa .. Aku sumpah percaya kawan.

 Ni bilik spa tu, mcam deksop tu Elife

Ni ruang sesi feedback.

Mana lah ko bleh expect org kampung kau ni bleh kencing kau, Bohong kau.

Ni M. Arif, tinggal kat tasik puteri. Yang berjaya menipu aku.

Aku dan 2 orang lagi masuk. dan Duduk dalam bilik yg agak besar muat dalam 40 orang.
Sebelum masuk, aku kena isi form. Konon Nya aku di belanja RM 50 oleh Arif tu.
Dan masuk dalam bilik tu,
ramai orang.. Terkejut gak aku , cakap spa.. tiba je duduk atas kerusi.
Konon nya spa Elektrik.

Mula lah ada minah gemuk ni masuk ,
cakap mcm motivasi punya kursus. Dan bagi talk pasal Elife.
Product agak bagus elife , memang bagus untuk kesihatan .
Aku x da masalah pasal elife.

Aku agak ralat pasal Si Arif.
Penipu memang cara yang bijak.
Lepas ja treatment tu,
ada sidang sesi feedback.
Aku tgok semua nya muda. Agak aku bawah 23 kebawah kebanyakan.

Semua fasi disitu agak ceria , macam tertelan pil kuda atau pil extercy .
Sorang2 di tanya feedback , macam doctor.
Tapi tak.. semua ikut skrip, atau di ajar sebegitu.
Mc tu bertanya pasal nama , umur, datang dengan siapa, rasa apa.
MC suruh kita buat treatment 2 atau3 kali.

Setelah pegi ke Menara Weld ,
pegi hartaMas.
Check darah ko..
Tengok penyakit. ...

Kat sini aku rasa nak balik, agak lewat..
Tapi si arif cakap chill lepak dulu..
Aku follow je flow diorang.
Bila aku tanya pasal produk elife,
Aku tanya mcm mana nak beli...

Si Arif cakap, ada cara , nnti aku cakap.
Aku pelik asal susah sangat nak cakap.

Lepak mamak, di hartamas.
Semua yg terlibat pakai kemeja kemas, mcm bdk opis.
Yg pempuan baju kurung, yg formal pun ada.
Semua kelihatan baik2, cam Imam muda dan ustazah pilihan.
Tak ada muka jahat , gangster, rempit , bohsia.
Lepak mamak , si Arif sembang la pasal produk.
cakap umur 21 matang dan boleh berfikir.
Sesuai dalam bidang ni,
Dia citer bdk pempuan tu ada duit dalam 5 angka..
Dengar kejayaan semua yg dalam OCW.
Cakap nak bantu family.

Dah pegi check darah aku pun rasa berminat.
Pasal kesihatan siapa x minat.
Pikir mak ayah aku jugak.
Product elife bantu diorang ngan aku skali.
Tanpa fikir panjang aku pun beli dengan pengaruh ada budak sabah tu..
di keliling aku..
aku menghulurkan duit aku dalam RM 100.
Jumpa la owner OCW kt HartaMas, kt mamak Pelita HartaMas.
Dia siap hina orang yg kerja kerajaan.
Kalau kerja separuh mati pon , ko x akan dapat duit yg mewah.
 Aku tgok mamat tu agak poyo.
aku diam je la.. tempat dia kan..
KLu hebat pon, jgn hina org sektor kerajaan dan swasta.

Balik dalam kul 2lebih pagi.

Nantikan part 2 .

Salam dari penulis blog.

27 comments:

  1. Best entry ni berdebar2 je baca XD kasi bongkar sume sindiket2 malaun setan penipu ni biar x de lagi org yg kene tipu! Aku paling allergik dgn spesis kwn mkn kwn nih.. dasar bego, menipu anak bangsa sendiri utk kepentingan diri!

    ReplyDelete
  2. mmg budak2 1com prngai mcm setan duk tipu org je kje...aku mmg dh xngaku kwn dh dgn mamat yg blajar skali dgn aku dr skolah mnegah hingga U...mmg aku pon prcya kn sgt kwn masa 2,mnyesal knal dgn dia babi setan pnye org

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. salam...adik saya dah join mende nie sebulan lepas..mula2 die bg tau mak sy nie progrm kesihatan. pastu nak dijadikan cerita..kami dpt tahu yang die ad berhutang dgn kwn2 die 3000 mcm tuh pastu die nak pinjm pak cik sy 230000++++...kami suruh die berhenti tp die xnak..ape patut sy buat ..ble kami nasihat mcm2 lah die putar belit ayt..

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Arip ni mmg penipu, saye pon kene tipu dgn dia.. hbz duit !!!
    Telan duit org, mmg x halal la..,

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. ang lawaknye lepas lepak mamak kene bayar sendiri. Ko kaya belanja la aku makan. roti canai ngan air kosong je pun

    Source: Pengalaman sendiri

    ReplyDelete
  10. Salam perkenalan. Meh nak komen skit. Depend kepada owner nak simpan post ni atau delete, up to you ok.

    https://www.facebook.com/TerengganuMiniEnergizeStation

    Ni nak share Terengganu Energize Station yang telah saya bina di Terengganu. Simple je.

    Korang semua ni bermasalah sebab korang punye upline tu yang gila duit sampai pinjam duit bagai. Memang tu la cara penggila-penggila MLM buat kat downline2. Tapi buat pe ikut cara dorang?

    Bagi saya la, buka One Comm yang bermasalah, tapi upline korang yang bermasalah. Tahu tak korang yang One Comm ni ada dua cabang upline? Melayu & Cina. Korang ni dapat upline mane?

    Ak ni tak fokus kat direct selling ataupun nak kembang jaringan yang mcm MLM buat. Tapi ak tahu benefit produk EFT ELife ni sendiri. Kalau korang buat market bisnes ni tapi korang sendiri pon blur menatang alah ni ok ke tak. Buat pe korang buat bisnes ni??

    Kalau korang refer kat FB Pages ak ni, boleh tengok testimonial live yang semua patient2 yang datang buat terapi ni, alhamdullillah beransur-ansur pulih. Korang boleh scroll puas2.

    Ak ni bukan pe, nak cakap terus terang, ak sendiri tak suke orang paksa-paksa ak nak masok bisnes ni. Tapi peluang yang ak nampak bisnes ni, produk dier memang tip top terbukti berhasil. Sebab ak sendiri pakai. Kene sakit urat saraf yang setahun tak baik-baik, gi jumpe doktor kene cucuk makan pil, gi tok bomoh kene urut sampai sakit2 tubuh, gi jumpe ustaz kot2 ade hantu...tak berhasil. Tapi sekali buat terapi ION Pan 2 jam alhamdullillah terus hilang sakit yang setahun tu.

    Maaf, bukan tujuan ak nak promote bisnes ni bagus ke ape. Tapi harap jangan sebab korang dianaiya oleh upline korang, produk yang bagus ni pulak jadik mangsa. Mohon maaf jika terkasar bahasa. Terima kasih untuk luangkan masa baca reply ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. got 2nd elife to sell? please email me dftzmalaysia@gmail.com

      Delete
  11. penipu one jadah..RM1000 aku lesap..

    ReplyDelete
  12. jaga2 orang shah alam..virus ocw ni telah melarat.die target budak2 u n gunakan medium bisness utk lesapkan duit korang sekelip mata je..ada yg guna cara Islamik bagai x pon nak bantu mak ayah... yang penting diorg akan suruh korang keluarkan duit on the spot siap ajak p atm lagi...nasib baik ada pihak berkuasa yang menyamar semalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pihak berkuasa pantau kegiatan bisness ini ke?

      Delete
    2. Pihak berkuasa pantau kegiatan bisness ini ke?

      Delete
  13. Assalam Penulis Blog .. saya Putera Hadi .. actually Putra baru je join hujung bulan 1 .. so now kira dah seulan setengah lah .. Introducer saya tu satu kolej dan satu batch dengan saya .. just lain kos saja .. memang seriously Putra dah tak tahan lagi .. even Putra dah tahan, Putra still datang ikut dorang .. but now musim final exam start minggu lepas tau, so bila tiba cuti study week, Putra cepat2 tak sabar nak balik rumah supaya tak payah ikut dorang lagi .. 13/3/2016 hari NEO .. so Putra dah bali, tak dapatlah join sebab mahal kowt .. RM150 kena bayar .. tu bayar diri sendiri, kalau bawak kawan pown kena bayarkan .. mana wey nak cekau duit .. ahhaha

    NEO yang bulan lepas pown Putra tak bayar lagi tau untuk kawan Putra .. then introducer Putra cakap even Putra tak datang NEO, tetap kena bayar jugak .. giler siakkk .. pepenadai booking seat kita awal2 buat apa .. Bodoh .. so now Putra andaikan diri Putra tak aktif sekarang sebab nak fokus final exam .. setiap hari introducer call Putra tapi Putra tak angkat pown sebab malas dah .. lain tak bukan mesti tanya kenapa dah tak join punyer .. and selama Putra tak aktif nie lah, Putra sharing pasal benda alah nie dengan YDP MPP kolej .. sebab introducer kawan kami dulu sebelum dia berubah join benda alah nie .. macam2 kita share .. sebab introducer saya tu tak masuk final exam sebab dia tak bayar yuran lah .. pasal penipuan dia tentang family dia yang konon2 dia kata dia bawak parent dia turun HQ untuk beli elife .. entah pasti ke tak .. apa yang kawan2 cerita lain and apa yang introducer cerita lain .. so berlaku curious antara semua dialog yang keluar dari mulut setiap orang ..

    hanya saya network yang tak aktif tapi masih join dalam group team .. so saya tengoklah setiap perbualan dorang .. aktiviti dorang .. segalanya ..

    and saya nie bawah Network District Manager (DM) Alwani dan District Manager (DM) Fikri .. and sekarang nie dorang dalam posisi Acting Regional Director (ARD) .. dorang nie leader saya .. and sampai sekarang saya tak bagi kata putus sama ada saya quit atau keep going .. saya diamkan saja .. and kawan2 saya pown kata diam saja .. jangan angkat call ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. got 2nd elife to sell? please email me at dftzmalaysia@gmail.com.

      Delete
  14. Assalamualaikum.. sy tumpang lalu.. rupe2nye ramai yg dah quit ye dri one com nih.. kita senasib laa.. huhu.. sy dah quit almost 3 thun yg lepas kalau xsilap. Dan benda yg paling sy menyesal sepanjang sy hidup adalah percaya n termakan pujuk rayu mereka. Ntah xtahu angin ape yg dtg, tetiba malam ni tergerak hati nk tahu ape perkembangan introducer sy tu aka kawan lama sy, sampailah terbawa sy ke blog ni.. hehe.. seronok baca entri tuan tanah, bukan sbb seronok tgk org laen kena tipu mcm sy, tapi seronok sbb dpt tahu rahsia mereka makin luas terbongkar.. :)

    ReplyDelete
  15. Saya baru trkena mlm tadi & saya dh byr vip opp fees rm180 (ramadhan promotion katenye) isi borang utk insurans yg rm20 ribu (kononnye. Mcm x msok akal lak). Alhamdulillah trjumpe a few blog yg bongkar kegiatan dorang ni. Kire lebur la rm180 tu, but better than saya keep on involve ngan bnde ni smpai ribu2 ringgit.

    ReplyDelete
  16. Saya baru trkena mlm tadi & saya dh byr vip opp fees rm180 (ramadhan promotion katenye) isi borang utk insurans yg rm20 ribu (kononnye. Mcm x msok akal lak). Alhamdulillah trjumpe a few blog yg bongkar kegiatan dorang ni. Kire lebur la rm180 tu, but better than saya keep on involve ngan bnde ni smpai ribu2 ringgit.

    ReplyDelete
  17. Salam, saya ada kenal sorg hamba Allah ni. Kenal kat surau aeon shah alam. Mula2 kenal die tanya sy kerja mana. Lepas sy bgtau sy kerja apa. Sy tanya die pulak, die cakap die jual bisnes. Mcm mcm bisnes ada. Kedai makan, wellness, theme park kat sumway ( indoor ) dan sebagainya. Sy jadi berminat sbb sy mmg mencari peluang utk berniaga. Hari hari die contact sy ajak lepak, buka puasa di masjid sama2. Kemudian selepas dan ngam sikit, die ajak sy pi menara midf die sebelah menara weld. Mmg betul, ramai anak melayu yg sy nampak. Yg berpurda pon ada. Sy smpai je sana, naik atas masuk je temapt die sy tgk ramai gila org melayu dan ada sekolompok melayu yg dgr speech sorg awek masham ckp pasal blackberry la itu la ini la. Yg pasti cerita die berkenaan lepas die jumpa ONE ni mmg die buat duit dan sebagainya. Esoknya hamba Allah yg ajak sy ni dtg tempat keje sy, bawak kawan die. Die explain2 tentang bisnes plan ONE ni. Dan kawan die pon tak habis2 angguk kepala sokong apa yg die ckp. Betul aje. Haiih. Lepas habis conversation die ask sy utk bg die dlm RM180. Katanya harga ni promotion sempena ramadhan. Wallahualam. Sy keep on tanya apa sebenarnya yg korg buat ni. Bisnes apa yg korg jalan kan dan sebagainya. Jawapan yg die bg tak habis2 sy kena jumpa advisor utk mengetahui lebih lanjut. Die ckp takleh bagitau sbb rules n regulation. Kakek die. Haha. Sy risau betul dgn budak2 ONE ni. Semua gaya confident, bila ditanya income die. Tidak la begitu menakjubkan. Die ckp kalau sy rajin bnyk la sy dpt. Something not rite here. Sy amek keputusan utk biarkan jela. Just buat tambah kawan jela. Pada penelitian sy better jgn join sbb gaya dan jalan cerita die tidak meyakinkan. Explaination pon 👎. Sorry ONE. For me ini semua POYO. Haha. Kepada yg dah terkena tu. Jadikan la benda ni sebagai teladan. Wallahualam. Salam ramadhan to all muslimin and muslimat. Assalamualaikum.

    ReplyDelete
  18. aku pun tgh dipujuk ni. saja layan. tgok jauh mana. hahaha. layan kat wassap je la

    ReplyDelete
  19. Hi.. anyone wanna sell their elife? Prereably 2014,2015 and 2016 elife. Please whatsapp at 011 5001 5828. Fast cash payment. Thanks.

    ReplyDelete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

............